Luin eilen HS:n kuukausiliitteestä erittäin mielenkiintoisen artikkelin "Muotitytöt", joka kertoi (yllätysyllätys) suomalaisista muotiblogeista. Kukaan muu sattunut näkemään samaa lehtijuttua?

Iseäni suoraan sanottuna ärsytti seuraavat kolme asiaa:
1) Jutusta sai sellaisen käsityksen, että muotiblogin pitäminen on vähän kuin oman vaatekaapin esittelyä muille, kersumista, retostelua, elvistelyä.. Ja että vain nuoret ja epäkypsät teinit pitävät muotiblogeja. Vaikka jutussa mainittiinkin jonkinlaista ikähaarukkaa, niin mielestäni tekstiä leimasi silti sellainen tietoisuus siitä, etteihän nyt kukaan normaali ja itseensä tyytyväinen ihminen pidä päiväkirjaa omista vaatteistaan ja että blogin ainoa olemassaolon syy on saada muut ikätoverit kateellisiksi.

Tyhmäksi blogittajat leimattiin myös mielestäni siinä kohtaa kun sanottiin tyyliin: "Ja sitten on suttuinen kuva, josta ei saa mitään selvää ja kaikki muut blogittajat käyvät kommentoimassa kuvan laittajalle tyyliin ihqqq kengät<3". Ensinäkin, netissä on erittäin hyvälaatuisia suomalaisia muotiblogeja, joissa on panostettu myös graafiseen ulkoasuun ja kielelliseen ilmaisuun (hyvänä esimerkkinä esim. Vendetan blogi).

Toinen kiukustumisaihe oli tietysti tuo, että jutussa tuotiin esille vain se, että blogin kommentoijat ovat joko aivottomia teinejä (ihhqq miten hienot kengät<3 luwww themmmMMMmmm ;);););)) tai kateellisia teinejä (mitä paskaa oot nyt menny pistää päälles???!! vittu oot läski). Kuitenkin itselläni on sellainen käsitys, että nuo on aika marginaaliryhmiä kuitenkin. Useinhan kommenteissa annetaan melko asiallista palautetta keskustelevassa hengessä esim. "Joo hieno laukku ehdottomasti, mutta en yhdistäisi noihin kenkiin. Myös paita voisi olla vähän vaaleampi, niin kokonaisuus ei olisi niin sekava."

Eli mulle jäi jutusta ketään, että blogittajat ovat itsetuntonsa pönkittäjiä, epävarmoja teinejä, joilla kotisivujen tekeminen/sinne hyvälaatuisen materiaalin tuottaminen (myös samalla tavoite saada lukijat viihtymään ja vierailemaan uudestaankin) ovat täysin toissijaisia.

2) Ekologisuudesta tehtiin niin ikään ns. "välttämätön paha", jonka saattoi hyvän ostoksen himottaessa heittää periaatteiden romukoppaan. Ja mielestäni tästä on ihan selkeitä ja suoria vihjauksia jutussa! Argh. Tosiaankin kaikki blogittajat ovat globalisoituneiden markkinavoimien orjia ostaen kaiken mitä eteen tulee (koolla, valmistusmaalla ja -tavalla ei ole mitään merkitystä).

Mielestäni tämä leimaa kaikki blogittajat taas joksikin mitä suurin osa meistä ei todellakaan ole. Jep, shoppaluhirmuja tai vaatefriikkejä kyllä, mutta kyllä ekologisuus voidaan ottaa huomioon myös muotiharrastuksessa. Eipä jutussa käynyt ilmi, miten kivoja käytettyjä vaatteita, asusteita, kenkiä ja koruja monet blogittajat ovat löytäneet kirppiksiltä tai miten hienosti joku blogittaja osaa itse kustomoida kirppisvaatteista itselleen kelpaavia ja ottaa ne uusiokäyttöön. Ja tietysti aivan oma lukunsa ovat blogittajat, jotka tekevät osan vaatteistaan kokonaan itse (huomaa 0% ulkomaista lapsityövoimaa).

3) Viimeisenä oma henkilökohtainen mielipiteeni. Ärsytti suunnattomasti, että jutussa oli mainittu blogittajien koko nimet ja vieläpä lätätty kuvat viereen. Mielestäni tämän harrastuksen parhaita puolia ovat juuri tietty anonyymiys ja sen suoma rauha. Itse en olisi mistään hinnasta antanut painattaa naamaani tuohon juttuun.

Mutta tosiaan kiinnostaisi kovasti tietää, mitä mieltä olette tuosta kyseisestä jutusta ja ehkäpä myös muista muotiblogeista kirjoitetuista artikkeleista. Millainen sävy niissä on ollut ja ovatko jutut antaneet mielestänne harrastuksestanne todenmukaisen kuvan?